Totul despre tipurile de hartie pe care le folosim in arta decoupage-ului

In tehnica decoupage-ului exista diferite tipuri de hârtie şi este foarte important să ştiţi a le alege, deoarece fiecare tip necesită o pregătire specială si un mod diferit de a se lipi.

Ele se numesc : MOTIVE.
 In functie de caracteristicile ei, fiecare tip de hartie se va comporta diferit la lipire, va reactiona in mod diferit cu adezivul special pentru decoupage si asta ii va conferi un aspect final si o durabilitate in timp diferita .
Asadar, in cele ce urmeaza, va voi prezenta categoriile de motive pe care le putem folosi in decoupage, fiecare insotite de o descriere amanuntita a caracteristicilor sale, proprietatilor de prelucrare si a modului de lucru cu acel tip:

 SERVETELUL: Extrem de popular si des intalnit, este unul dintre cele mai ieftine, usor de procurat si folosite motive in decoupage.

Pe piata romanesca, unde decoupage-ul – ca tehnica – a fost pana de curand cvasinecunoscut iar produsele specifice acestei arte lipseau cu desavarsire, s-a folosit, aproape exclusiv, servetelul, ca fiind cea mai “la indemana” materie prima. De aici a rezultat si denumirea improprie de “tehnica servetelului” care, odata cu popularizarea pe internet a acestei frumoase arte si inmultirea site-urilor de specialitate si a blogurilor de profil, este din ce in ce mai putin folosita.

Pentru decoupage folosim servetele de cea mai buna calitate, bine imprimate si alcatuite din trei straturi. Pentru lipire pe suport se foloseste cel de-al treilea strat, cel imprimat cu model, dupa inlaturarea primelor doua straturi, cele albe.

Calitatea servetelului este importanta pentru ca este o hatie foarte subtire, foarte fragila si foarte bun absorbant de umezeala si aceste proprietati o fac greu de manevrat. Necesita atentie sporita si un anumit grad de indemanare la asezarea pe suport, pentru ca, fiind foarte subtire, la lipire poate forma cute inestetice sau se poate increti sau chiar rupe in contact cu umezeala absorbita din adezivul pentru decoupage.

Ca tipuri de servetel, cel mai des sunt folosite cele netede dar se pot folosi si cele “gofrate”, adica cele cu model in relief.

Servetelele exista pe piata intr-o gama foarte larga de sortimente si culori, fiind intalnite in varianta:
– uni (monocolora):
– bicolora
– imprimata cu diverse motive: peisaje, scene si personaje de poveste, reproduceri dupa picturi celebre etc.

HARTIA DE OREZ: este o hartie din fibre naturale, folosita de secole in Vietnam, Coreea, China şi Japonia pentru scris şi desenat.

Cea folosita in decoupage este lucrata manual in India din paie si faina de orez si imprimata la diverse imprimerii, in special in Italia: Decomania, Calambour, Kal-IT, Mondodecoupage,Stamperia, Renkalik etc.
Proprietatile sale deosebite o fac usor de manevrat.Este mai rezistenta la rupere sub actiunea umezelii decat servetelul. Odata imbibata cu adezivul special pentru decoupage devine transparenta dupa uscare. Se integreaza bine in orice suport si are un aspect extrem de placut, dat de fibrele naturale de orez ce se pot observa in masa hartiei.

Se gaseste pe piata, de asemenea, in varianta:
-uni
– imprimata
– sau Pizzo Velo (dantelata)

NAPKINS RICE PAPER: este o varietate aparte de hartie de orez, foarte fina si subtire, comparabila cu servetelul la grosime dar care pastreaza toate proprietatile hartiei de orez: manevrabilitate, rezistenta, fibre vizibile, aspect placut.
Se lucreaza la fel ca si hartia de orez.

HARTIA DE DECOUPAGE: este hartie obisnuita, de grosime de pana la 80 g/m patrat.
Se gaseste in diferite variante de format (30×50 cm, 50×70 cm), iar toti marii producatori de hartie si produse pentru decoupage se mandresc atat cu o gama foarte larga de motive imprimate pe hartie (florale, vintage, peisaje, print-room, pentru copii, reproduceri ale lucrarilor de arta celebre etc) cat si cu sortimente proprii, cum este hartia “TO-DO” sau Easy Paper de la Calambour, hartii foarte subtiri si usor de lucrat.
In aceasta categorie se poate folosi cu succes si hartia obisnuita pentru copiator, cu o grosime de maxim 80g/m patrat cu conditia sa fie imprimata la imprimanta Laser.

Hartia de decoupage se manevreaza cu usurinta fiind rezistenta la rupere dar necesita o pregatire prealabila si anume: motivul decupat cu grija, pe contur, cat mai exact se scufunda intr-un vas cu apa, cu fata imprimata in jos si se lasa la inmuiat cateva minute. Cand devine cenusie-transparenta pe spate si scoate cu grija, se aseaza cu fata imprimata in jos pe o hartie absorbanta (servet de bucatarie) si se tamponeaza excesul de apa cu un servetel. Se aplica un strat uniform de adeziv pentru decoupage, arat pe toata suprafata motivului (pe spate) cat si pe suport si apoi se aplica cu grija pe suprafata de decorat, avand grija sa nu ramana nicio bula de aer intre hartie si suport.

TISSUE PAPER este un tip deosebit de hartie, patrunsa recent pe piata romneasca. Ca grosime este comparabila cu servetelul dar nu este asa fragila, intrucat este fabricata 100% din fibre de bumbac. Ca textura este moale, maleabila, semi-opaca si usor de manevrat.
Se lipeste pe suport cu ajutorul adezivului special pentru decoupage si nu necesita umezire prealabila in apa.

Tipurile de hartie descrise mai sus sunt cele mai des folosite, incercate, verificate, consacrate si special create pentru aceasta arta. Eu una nu va recomand sa improvizati in alegerea materialelor de lucru pentru ca, chiar daca rezultatul va parea multumitor pe moment, in timp produsul se va deteriora si isi va schimba aspectul, devenind inestetic.

Iar ca tipuri de hartie ce niciodata nu se vor preta la a fi folosite in decoupage amintim: hartia de ziar, hartia cerata, hartia de calc, hartia mai groasa de 80g/m patrat si altele.

Diferenţa cea mai importantă dintre hartii este greutatea lor. Astfel, avem următoarele categorii:
– 20-40 gr- hartia de orez, care este de doua feluri: cu şi fără fibre. De retinut este faptul ca hartia de orez este cel mai uşor de utilizat comparativ cu restul motivelor (servetel, hartie de decoupage), riscul aparitiei cutelor fiind aproape nul.
– 60-85 gr- hartie de decoupage ,de asemenea, foarte uşor de utilizat în activitatea noastră.
– 100 gr- hartie de decoupage care necesită pregătire specială pentru lipire, respectiv umezirea ei.
-120-140 gr- hartii scrapbooking pe care le putem folosi si pentru decupaj, dacă vrem să acoperim o întreaga suprafaţă sau ca fundal.
Motivele potrivite proiectului vostru, indiferent de grosimea hartiei, vor fi decupate si lipite pe suporturile alese si pregatite in prealabil in mod corespunzator in functie de porozitatea suprafetei. Apoi se va avea mare grija la ceea ce este esenta decoupage-ului: integrarea motivului pe suport, respectiv la efectuarea umbrelor cu patina sau a umbrelor Pittorico. Doar asa lucrarea noastra in faza finala va arata impecabil si va scapa de mitul tehnicii servetelului.

Sfaturile pe care le-aţi citat mai sus sunt rezultatul experienţei proprii care cred că este evidenta în proiectele mele. Prin urmare, este benefic ca înainte de fiecare achiziţie sa puteţi citi descrierea  produselor sau, în cazul în care nu există, sa solicitati de la vânzători să vă informeze despre tipul de hârtie pe care il comercializeaza.

Oricine doreste să înveţe mai multe despre arta decoupage-ului , poate participa la cursurile lunare organizate in atelierul Chic’n Art

Cu prietenie,
  Alexandra
Facebook Comments