Programul cursurilor

Apr
4
Thu
2019
Curs de caligrafie- modulul 1 @ Atelierul Chic'n Art
Apr 4@18:30 – 20:30

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Caligrafia este mai presus de orice un exercițiu de introspecție. Practicarea ritualului tihnit de scriere duce nu doar la îmbunătățirea performanțelor caligrafice și la ușurința gestului de a așterne în mod armonios cuvinte pe pagină, dar mai ales contribuie la centrarea atenției și la relaxarea activă. Cu influențe benefice dovedite pentru o corectă postură la masa de scris, pentru coordonarea motrice controlată și conștientă dar și pentru reglarea respirației, practicarea caligrafiei este asemănată pe bună dreptate cu meditația.

Învățarea noțiunilor de bază în caligrafie se face în paralel cu cele de compoziție în artă, întrucât scrierea frumoasă nu presupune doar înșiruirea caracterelor pe pagină, ci asamblarea tot într-un tot unitar, estetic valoros, care să redea spiritul textului, care să sugereze un anumit ritm și o armonie a tuturor elementelor compoziționale, care să pună în valoare relaționarea între elemente, fie ele doar text sau cuvinte și ilustrații descriptive.

Cursurile noastre de caligrafie sunt în mare măsură practice, dar considerăm esențială însoțirea exercițiilor cu noțiuni teoretice referitoare la istoria tipurilor de scrieri învățate, a evoluției instrumentlor de scris, a modalităților de compunere a paginilor, noțiuni despre modul în care interacționează materialele și uneltele de scris precum și etapele necesare în dezvoltarea proiectelor caligrafice.

Pe parcursul sesiunilor de studiu asistat se parcurge o curbă creativă de învățare, începând de la bazele mânuirii corecte a instrumentelor de scriere rondă (pensule și penițe late) până la alcătuirea propriilor lucrări, utilizând scrierile de bază din punct de vedere al dificultății (prcum Fundațional și Uncial) și se continuă cu scrieri Gotice, făcându-se totodată intrducere în aplicarea metodelor care readuc frumusețea textelor medievale iluminate.

In decursul procesului de invatare se pot alterna scrierile ronde cu scrieri cursive, care au rolul atât de a introduce o altă abordare asupra instrumentelor specifice caligrafiei, respectiv scrierea cu penițe ascuțite, cât și cel de a corecta sau îmbunătăți scrisul de zi cu zi al cursanților.

2 .“Caligrafia este geometria sufletului” -proverb islamic

Este posibil ca imaginea să conţină: text

La curs se învață utilizarea instrumentele specifice, dar și aici se face trecerea prin toate opțiunile de lucru, pentru ca sunt esențiale în înțelegerea mișcărilor măinii în procesul de scriere. Scopul final este scrierea cu toc și penițe, sau stilouri dotate cu penițe speciale de caligrafie.

Cursantii sunt incurajati să lucreze mici proiecte grafice în care variază modul de utilizare creativă a textului si literelor, lucrări care sunt facute sub îndrumare și sunt discutate la curs. Pentru o bună deprindere a tehnicilor de scris, încurajăm lucrul temelor de casă și practica exercițiilor învățate.

La finalul modulelor de predare, cursanții sunt în măsură să își creeze propriul portofoliu de lucrări de caligrafie, incluzând felicitări personalizate, compozitii vizuale cu text caligrafiat, litere ornamentale, monograme și multe alte materiale executate manual.

Obiectivele cursului:

 • utilizarea instrumentelor de scris, a materialelor și culorilor specifice
 • însușirea corectă a ansamblului de condiții necesare practicării caligrafiei
 • dezvoltarea percepției artistice, îmbunătățirea tehnicilor compoziționale
 • dezvoltarea abilităților creative si reprezentaționale, experimentând cu texte și decorațiuni
 • redarea textelor în scrisurile Fundațional, Uncial, Gotice, Italic, etc
 • însușirea noțiunilor specifice realizării de lucrări în stilul manuscriselor iluminate
 • crearea propriului portofoliu de proiecte caligrafiate
 • Cui se adresează cursul
 • Cursul de Caligrafie se adresează atât tinerilor cît și adulților pasionați de meșteșugul scrisului în tihnă, care vor să redescopere plăcerea de a așterne cuvinte pe hârtie într-un ritm molcom, conștienți și implicați, și care vor să învețe tehnici și stiluri noi de scris cu ajutorul exercițiilor creative. De asemenea cursul este recomandat celor interesați de metode de relaxare, de regăsire a ritmului interior și de practicarea caligrafiei ca metodă de meditație și recentrare.
 • Caligrafia este o etapă necesară în dezvoltarea oricărui artist grafician sau designer, explicând și deconstruind elementele care alcătuiesc literele, subliniind raporturi și proporții specifice fiecărui tip de scriere, punând în dialog spațiile pline și cele goale ale paginii de lucru. Din aceste motive cursurile de caligrafie sunt de un real folos celor care urmează o carieră în graphic design sau typography.

3. Oferta:

Cursuri de grup: O sesiune costă 150 de lei, dureaza 2 ore și se desfășoară într-un loc agreat unde se poate lucra în liniște și care să ofere condiții bune de scris (masă ori birou, scaun ideal reglabil, lumină). La curs se vor pune la dispozitie instrumente si materiale de lucru de baza.

Pentru rezervarea locului, plata se va face prin transfer bancar în contul:

S.C. Eliptik Company

SRL IBAN RO51INGB0000999901412604

CUI: 25137217

Descrierea plății: “curs caligrafie de grup”

Recomandarea este ca participarea la cursuri să fie de durata, numărul minim de ședințe pentru acumularea doar a nivelului de bază de cunoștințe fiind de cel putin 8 lecții.

Despre Academia de Caligrafie

Academia de Caligrafie este un proiect inițiat și susținut de Carmen Nistor – caligraf și doctor în arte vizuale, proiect care își propune revitalizarea artei scrierii frumoase. Începând cu 2010 Carmen Nistor studiază, practică și predă caligrafia, susținând cursuri în Germania, Malta și România.

Carmen Nistor a absolvit cursurile de Grafică ale Universității Naționale de Arte din București iar studiul caligrafiei l-a început beneficiind de o bursă Erasmus în “communication design” în Germania, la Hochschule der Bildenden Künste Saarbrücken.

Academia de Caligrafie Tutor: Carmen Nistor

+40744440032

academiadecaligrafie@gmail.com

http://www.academiadecaligrafie.eu

instagram.com/academiadecaligrafie

Facebook Comments
Oct
1
Tue
2019
Cutie cu aripi de inger
Oct 1@17:30 – 21:30

Doua tehnici nou noute!

 1. Aripile le vom realiza cu o pasta pe care o vom “fabrica” direct in atelier.
 2. Efectul fondului, care imita fibra lemnului, fara nicio unealta speciala, doar cu mana libera!

Nu va fie teama, totul se invata, toate tehnicile au nevoie de exersare si drag! Sunt convinsa ca le vei iubi la fel de mult ca mine!

Cutia noastra din lemn va fi decorata cu cele doua noi tehnici, plus cateva dintre unele mai vechi.

Toate materialele sunt incluse in pretul cursului.

Durata cursului: cca 4 ore

Pretul cursului: 170 lei +TVA

Pentru inscrieri puteti trimite email (alexandragouzouasi@yahoo.gr), mesaj privat sau la tel 0720245563.

Pentru ca inscrierea sa fie valabila, este necesara plata unui avans de 50% din pretul cursului.

Facebook Comments
Nov
8
Fri
2019
Ingeras Powertex @ Atelierul Chic'n Art
Nov 8@17:30 – 20:30

Acesta este ingerasul- fetita pe care l-am faurit cu materiale Powertex in anii trecuti.

In acest an, in zi de sarbatoare a lor, m-am gandit ca a venit vremea sa lucram un ingers- baietel. Ii vom croi mantia, ii voi lucra frumos aripile, vom plamadi manutele si ne vom bucura impreuna de magia cu care ne va inconjura.

Capetele mesculine din ceramica le veti putea alege din atelierul meu, direct la curs.

IMPORTANT: Ceea ce este necesar sa aduceti este o sticla de vin goala. Forma clasica, alungita, de preferat nu foarte groasa ( gen sampanie) pentru ca nu ne dorim un ingeras dolofan, nu? )))

Asadar, vineri, 8 noiembrie, vom avea ingerasii aproape!

Toate metarialele necesare ( in afara sticlei) sunt incluse in pretul cursului.

Pretul cursului: 200 lei + TVA

Durata: cca 3-4 ore

Facebook Comments